Boeken

klein plaatje kinderen cadeau     klein plaatje geen zin     klein plaatje goedemoedergedoe     Kleinecoverhandboek     cover

Vijf non-fictieboeken schreef ik in tien jaar tijd. Ik vind het heerlijk om in een onderwerp te duiken en er alles over te lezen wat ik kan vinden, om er vervolgens een helder boek van te maken.

Kinderen Cadeau (uitgever Het Spectrum)

Het eerste schreef ik omdat ik ernaar zocht en het niet kon vinden:  Kinderen Cadeau. Ik werd stiefmoeder en vond het behoorlijk ingewikkeld, dus zocht ik naar een boek dat me een beetje kon helpen. Ik vond het niet, het bestond toen nog niet (in 2004). Dus had ik een gat in de markt ontdekt, leek mij. Uitgeverij Het Spectrum was het met me eens en ik mocht het gaan schrijven. Het vertelt over ons stiefgezin met zes kinderen (vier van mij en twee van mijn partner): de frustraties en de twijfels, de ruzies maar ook de komische taferelen en de lol met z’n achten.

Geen zin in m’n gezin (uitgever Het Spectrum)

Daarna, er lijkt bijna een verband, schreef ik weer een boek waarvoor mijn eigen leven de aanleiding was: Geen zin in m’n gezin. Dat gaat over wat een burnout met je doet in de thuissituatie. Burnout wordt vaak benaderd als een economisch probleem, mensen blijven thuis van hun werk, maar hoe gaat het daar dan? “Gezin is eigenlijk gewoon een snel uitgesproken ‘geen zin’”, zeg ik ergens in het boek. Het is naast een weergave van medische en psychologische inzichten op dit gebied ook en speurtocht naar hulp: hoe kom je zo snel mogelijk van zo’n burnout af?

Het goede moeder gedoe (uitgever Het Spectrum)

Het derde boek schreef ik puur voor de lol; daar is geen research aan te pas gekomen. Het gaat over de ratrace tussen moeders in hun pogingen voor ‘goede moeder’ door te kunnen gaan. Wat doen we onszelf allemaal aan? En wat levert het uiteindelijk op? Ik schreef het boek toen de kinderen bijna allemaal al uit huis waren. Het behandelt de verschillende fasen in de opvoeding, van baby tot student.

Handboek voor de moderne stiefmoeder (uitgever Podium)

Omdat Kinderen Cadeau een beetje middenin ophield, de kinderen waren amper in de puberteit toen ik het afrondde, schreef ik ook nog het Handboek voor de moderne stiefmoeder. Eigenlijk bedoelde ik het sekseneutraal, het moest ook geschikt zijn voor stiefvaders. Maar de Uitgeverij Podium maakte er in de titel toch een stiefmoeder van. Het geeft veel tips en adviezen en ook zakelijke informatie, en daarnaast vertel ik hoe de dingen in ons eigen gezin liepen.

De journalist als zzp’er (uitgever Adfogroep)

Na vier boeken was ik wel uitverteld over mijn eigen leven. Op de School voor Journalistiek in Utrecht ontwikkelde ik het vak Freelance, voor studenten in het derde en vierde jaar. En ontdekte ik dat er geen boek bestond waar je als journalist echt wat aan hebt als je als zzp’er door het leven wilt (of moet). Vandaar dat ik De journalist als zzp’er schreef. Een handboek voor freelancers met daarin alles over de zakelijke kant (belastingen, btw, verzekeringen, aftrekposten, etc) maar ook over de praktisch-journalistieke kant (alles over pitchen, onderhandelen, fondsen, marketing, etc.). Het boek werd zeer enthousiast ontvangen door zowel Villamedia als De Nieuwe Reporter.